Уураг буюу протейн махбодид хоёр үүрэгтэй. Эсийн бүтээх материал нөгөө талаас амьдралын үйл ажиллагаа явуулах эрчим хүч өгөх үүрэгтэй. Уураг бол амьдралын үргэлжлэх хугацааг тодорхойлох амин хүчлүүдийн цуглуулга юм. Мах өндөг загас, дүрс, сүүний уурагны биологийн үнэ цэнэ өндөр байдаг. Уураг олон хүнсний бүтээгдэхүүнд байдаг.
I. Бүлэгт: Баклажен, чейз, хаш, улаан лууван, хулуу, огурцы, өнгөт байцаа, улаан лооль, ногоон вандуй, төмс гэх мэт.
Жимснээс: гүйлс персик, ананас, нимбэг, слива, гүзээлзгэнэ, малина, үхрийн нүд, мандарин, апельсин, алим, лийр, чавга, усан үзэм
II. Бүлэгт: Уураг 3-10%, улаан буудайн талх, цагаан будаа, печень, макарон, шоколад, сүү, эрдэнэ шиш, улаан буудай, арвай
III. Бүлэгт: 10-15%. Өтгөрүүлсэн сүү, өндөг, хушга, гүйлс.
IV. Бүлэгт: 15%-иас дээш. Үхэр, хонь, гахай, шувууны мах, загас, хавч, вандуй. Хоол тэжээлд байдаг нүүрс-ус гол нь талх, төмс, хүнсний ногоо, жимс. Амьтны гаралтайд нь сүү, сүүн бүтээгдэхүүнүүд байдаг.
Өөх тос: Амьтан, ургамалын гаралтай гэж хоёр янз байдаг. Хүний тэжээл гэх уураг, өөх тос, нүүрс-усны харьцаа 1:1:4 байна. Хамгийн сайн хоол буурцаг. Хятадад 1000 жилийн турш хэрэглэж иржээ. Ийм хоолтой хүмүүс 100 гаруй насалдаг байна. Зүрх судас, тархинд цус харвах, хорт хавдраар өвчилдөггүй байжээ. Буурцагийг ихээхэн хэмжээгээр хэрэглэснээр чөлөөт язгуурын илүүдэл, хэт таргалалтаас зайлс хийж чаджээ. Буурцагт витамин Е-гээс гадна лицетин их хэмжээгээр агуулагдаж тэр нь өөх тосыг жижиг хэсгүүдэд задлан цусанд хэвийн хэмжээг нь барьж чаддаг. Буурцагт агуулагддаг фосфолипид мэдрэлийн систем, дотоод шүүрлийн булчирхайн үйл ажиллагааг сайжруулна. Сүүлийн үед эрдэмтэд буурцагт тамоксифен гэдэг хавдар эсэргүүцдэг бодистой химийн бүтцээрээ адил найрлагатай бодисыг нээсэн.
Холбоотой мэдээ
Comments are closed.